Протестът на превозвачите, който ще бъда на 18 май, да е поне след 8.30 часа заради матурата по български на зрелостниците. За това помоли министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в официално писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова. В него той я призова да вземе предвид матурата, когато издава разрешение за протеста на превозвачите в София.

Той припомни, че изпитът ще се проведе в 88 училища. Очаква се да се явят повече от 9200 зрелостници. Квесторите, консултантите и педагогическите специалисти, ангажирани с провеждането на матурата, са над 2500. Всички участници в държавния зрелостен изпит трябва да заемат местата си в училищата до 8.00 ч.

От МОН напомнят, че още миналата седмица Денков разговарял по телефона с организаторите на националния протест. Той ги прикани да съобразят действията си на 18 май т.г. с факта, че над 46 000 младежи в цялата страна ще се явят на задължителен изпит, от който в много голяма степен зависи бъдещето им.

Столичният градски транспорт на протест на 18 май

Столичният градски транспорт на протест на 18 май

Заради финансовите проблеми и заплахата да спре и остави работещите без заплати

Припомняме, че на 5 май се проведе среща между премиера Кирил Петков и бранша в Министерски съвет, която бе напусната демонстративно от повечето представители на превозвачите. Причината - исканията им не били чути, а само им било обяснявано как те не могат да бъдат изпълнени. Те обявиха национален протест. Няколко дни по-късно, на 14 април, те отмениха протеста си за вчера- 15 април.

Три са основните настоявания на тежкотоварните и автобусни превози - намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, което отново би довело до корекция на цените надолу, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата.

Основните протестни действия остават на 18 май.