Училището отдавна не е единствения източник на информация за децата, но никой не може да отнеме ролята му да подреди информацията и да отсее важното от несъщественото.

Това каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев по време на Националната научно-практическа конференция "Децата, семейството, училището и обществото в началото на 21-ви век - реалности, проблеми, предизвикателства, решения", която се провежда в Пловдив.

В тази връзка той определи идеята за ритуализацията на училищния живот като друга възможност училището да стане привлекателна територия за децата, предаде Радио Пловдив.

Знамето, емблемата, празникът на училището, участието в хора, също униформата са сред компонентите които идентифицират учениците към една общност. Тази година ще направим сериозни усилия заедно с общините да поощрим въвеждането на униформите, въпреки че си давам сметка, че това не е възможно навсякъде, коментира министър Даниел Вълчев.  

"Разполагаме с финансов ресурс за увеличаване на извънкласната дейност в училищата", каза още Вълчев.

За първи път през последните години има въможност да се финансира извънкласната и извънучилищна работа с децата, защото 10 милиона лева са заделени от министерството на образованието, а около 30 милиона могат да дадат общините,  каза още министърът.