МОН ще направи усилие да намали тежестта на учебниците. Обмислят се различни варианти. Това увери ресорният министър Красимир Вълчев, който участва в заседание на Комисията по образованието и науката.

Между 20% и 40% от тежестта на раниците представлява тежестта на учебниците в тях. Учебните комплекти са 2,8 кг. за първи клас, малко над 4 кг. в по-горните класове.

"В раниците има още тетрадки, учебни помагала, които трябва да препоръчаме на учителите да ги оптимизират. Понякога има храна, вода, дрехи за физическо", констатира министър Вълчев. Във връзка с тежките раници се обмислят различни мерки. Едната от тях предвижда разделянето на най-тежките учебници, което обаче трябва да се случи с нов тираж. Друг вариант е да се позволи по-лека и обемна хартия при печата им. Тогава можело да спадне качеството на изображенията.

Министър Вълчев бе категоричен, че трябва да се подпомогнат усилията на училищата при закупуването на училищни шкафчета. Въпреки че не са скъпи, ако трябва да бъдат закупени за всички ученици, това би представлявало една голяма сума. По думите му няма съмнение, че трябва да се работи в посока дигитализация, а учителите да ползват в клас електронни учебници.

Мерките ще бъдат реализирани съобразно бюджетните възможности и подходящото време за реализацията им. Министър Вълчев не се ангажира със срокове.

Вълчев спира черно-белите учебници

Вълчев спира черно-белите учебници

Били образователна дискриминация

Относно ръстът на средствата в държавния бюджет за 2018 г. за предучилищното и училищно образование, министърът уточни, че той е в размер на 402 млн. лв.

Предвидени са допълнително средства за училищни педагози и педагогически съветници, за ресурсни учители, както и за стипендии на осмокласниците.

7 млн. лв. са отделени на база предварителни заявки за финансиране на частните детски градини и училища. Те трябва да заявят желание за финансиране до края на ноември. 32 млн. лв. ще бъдат отделени за увеличената минимална работна заплата и увеличената осигурителна вноска, така че тя да не за сметка на училището.