Проверка на Районно управление на образованието - Варна е установила, че подписка срещу въвеждане на еврото не се разпространява на територията на училището, в което учи Тодор Костадинов, син на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Това става ясно от отговор на въпрос на news.bg от Министерство на образованието и науката.

Учениците, включително и Костадинов, твърдят, че инициативата се разпространява извън училище. Няма информация за физически сблъсък между ученици, посочват от МОН.

Директорът на училището е извикал Тодор Костадинов на разговор, в който му е обърнато специално внимание, че законът не допуска в училище да се налагат идеологически доктрини и е забранена политическа и партийна дейност.

Информацията в медиите, че синът на Костадин Костадинов от "Възраждане" е участвал в сбиване по повод разпространяването на подписката срещу еврото дойде лично от партийния лидер, който описа не без гордост ситуацията във фейсбук профила си.

Малко по-късно обаче постът му беше изтрит. Именно Костадин Костадинов посочва, че синът му е събирал подписи в училището.

Депутатът от "Демократична България" Кремена Кунева съобщи, че ще сезира Министерство на образованието.

"Възраждане" се похвалиха със 102 000 подписа за 14 дни

"Възраждане" се похвалиха със 102 000 подписа за 14 дни

Партията е доволна как върви подписката за референдума за еврото

Самият Костадинов отказа да коментира случая на пресконференция във Варна. Тезата му е, че всичко написано е и лъжа и поиска иронично от присъстващите журналисти да напишат, че в случката са участвали и руски специални части. Именно заради искането му news.bg го отбелязва.

Костадинов също така отрече да е споменавал или съобщавал за бой, побой и сбиване. След това обаче попита журналистите как възпитават децата си и увери, че своите възпитава като срещнат насилник да му отвърнат. Съжали и че присъстващите медии не споделят неговите принципи за възпитание на децата.

Според Костадинов цялата случка е една фалшива новина, а неговият статус е наличен и той не го е трил от профила си. Призова и всички да проверят дали е там статуса му. Освен това той е възмутен и от това, че никой не е разбрал хумора в думите му, както и никой не е забелязал усмивчиците (емотикони, бел.ред.)

Едновременно с това лидерът на "Възраждане" обяви, че в хиляди училища се събират подписи от привърженици на партията и енергията е огромна. Това обаче карало противниците му да изпадат в истерия и да заплашват. Води се кампания срещу пълнолетни български ученици, които са решили да пропагандират запазването на българския лев, убеден е Костадинов.

"Ние възпитаваме свободни хора, които да отстояват правата си, ние възпитаваме мъже, а не незнаещи какво искат хора от третия пол. Ние сме на война, война за спасяване на българската нация", обяви в края на брифинга Костадинов в контекста и на заявката, че с предсрочните избори се предоставя уникалния шанс да се поправи минала грешка. 

Също така лично той поне веднъж седмично получавал заплахи и вече бил свикнал.