Министерството на образованието и науката разработи учебно помагало за изучаване на български език като чужд. Целта на учебника е да помогне на мигранти, както на децата и учениците от Украйна, потърсили и получили закрила у нас.

Помагалото е предназначено за ученици от първи до четвърти клас и е изготвено в рамките на Националната програма "Учебници, учебни комплекти и учебни помагала". То може да се използва в електронна среда, като предстои да бъде отпечатано и на хартия.

3 деца и 111 ученици с международна закрила, както 84 деца и 439 ученици от Украйна с временна закрила са записани в детските градини и училища през втория срок на учебната 2021/2022 г. На 296 от тях бе осигурено допълнително обучение по български език като чужд, съобщава МОН.

2 деца и 134 ученици с международна закрила и 512 деца и 1738 ученици с временна закрила са записани за учебната 2022/2023 г.

За приобщаването на децата и учениците мигранти и търсещи или получили международна закрила се осигурява допълнително обучение по български език като чужд. Не повече от 60 педагогически ситуации са предвидени за подготвителните, не повече 90 часа за начален етап на основното образование, не повече от 120 за прогимназиален етап и не повече от 180 часа за първи гимназиален етап.

Двете части на помагалото можете да видите ТУК и ТУК.

Е-раницата на МОН: Какво има в нея и подходяща ли е за матури?

Е-раницата на МОН: Какво има в нея и подходяща ли е за матури?

Електронната платформа е със свободен достъп