На заседание на политическия кабинет и ресорните заместник-министри ще се реши утре как да се компенсира загубеното учебно време заради стачката.

На журналистически въпрос дали ще се стигне до намаляване на ученическите ваканции заради стачката и изгубените часове министър Вълчев отговори, че се надява да не се стигне до този момент.

По думите му има две възможности - учебният материал да се преструктурира в рамките на оставащото учебно време или ако това не е възможно, да се вземат дни от срочните ваканции, обясни министърът на образованието.

За да се вземе решение, трябва да бъде направен анализ, защото обстановката в страната е много "шарена", подчерта той и даде пример с най-голямото врачанско училище.

В него от 101 души педагогически и непедагогически персонал стачкуват 23 учители, уточни директорът на училището Виктор Кръстев.

Според министър Вълчев, от продължителността на стачката и от броя на стачкуващи и нестачкуващи ще зависи дали ще бъдат намалени ваканциите, за да се вземе предвидения учебен материал.

Министърът на образованието пристигна изненадващо днес на посещение в СОУ "Христо Ботев" в града.

Няколко часа преди това Регионалният инспекторат по образованието отмени организираната работна среща с директорите на училища от областта и министър Вълчев, която трябваше да се проведе в училището от 16,30 часа.

По първоначална информация отмяната станала заради служебната му ангажираност.

Въпреки отмяната на срещата в двора на училището министър Вълчев беше очакван от група стачкуващи учители от всички врачански учители.

Той се срещна с тях след като преди това в продължение на един час разговаря с колектива и директора на СОУ "Христо Ботев". Срещата продължава и в момента.

Пред журналисти министър Вълчев обясни, че е отменил планираната работна среща с директори на училища, за да не бъде обвинено министерството в опит за манипулация на стачката.