Няколко държавни и частни университетa са приемали повече студенти от позволеното и за тях ще има санкции, съобщи Дарик радио.

Информацията беше огласена след днешната среща на вицепремиера и министър на образованието и науката Даниел Вълчев с ръководството на Националната агенция по оценяване и акредитация.

Най-големи са нарушенията във Великотърновския университет. Според НАОА капацитета си са превишили и Шуменският университет, Варненският свободен университет, Нов български университет.

Висшите училища, които не са спазили указанията на агенцията за прием на студенти, ще бъдат санкционирани. През идната учебна година те ще получат държавна субсидия за по-малък брой студенти, отколкото за сегашната.

В срок от една година всички колежи, от които излизат специалисти, а не бакалаври, ще трябва да получат допълнителна акредитация от Националната агенция.

Задължителните критерии, по които ще става оценката са материалната им база, а също - броят и качеството на академичния състав.

Бакалаврите, които ще се дипломират в колежи, ще се наричат „професионални бакалаври", за да се отличават от тези, които са следвали в университети. Професионалните бакалаври също ще могат да учат за магистърска степен, но само по специалността, по която са следвали до момента.