Детски градини и училища ще бъдат ремонтирани с европейски средства. В пет от тях ще бъдат поставени и соларни панели. Това обяви ресорният заместник-кмет Ирина Савина по време на пресконференция в Столична община.

Ремонти ще има в 26 детски градини и училища. Финансирането е от ОП "Региони в растеж". Дейностите в тях ще започнат след 5 юли.

Общо с целеви средства за ремонти от Столична община ще бъдат ремонтирани още 22 детски градини и училища. Там дейностите ще започнат след 20 юли и ще завършат на 14-ти септември.

Ремонтират 26 детски градини и училища в София

Ремонтират 26 детски градини и училища в София

В София европейските пари отивали направо при хората

Средствата, отпуснати от ОП "Региони в растеж" са в размер на 60.6 млн. лв., над 5 млн. лв. е осигуреното съфинансиране. Мерките са свързани с енергийна ефективност, обмяна на подови настилки, общодостъпна среда, монтаж на СОТ, изграждане на детски площадки.

За 17 от обектите, които ще се ремонтират с европейски средства, Столична община вече има избрани изпълнители. За останалите обекти тепърва ще се избира изпълнител. Очаква се днес да бъдат отворени офертите. "Ако няма обжалване до края на септември ще бъдат сключени договори и за тези обекти", обясни Савина.

От Столична община искат да строят училища в църковни имоти

От Столична община искат да строят училища в църковни имоти

Уверяват, че ще се учи религия като свободно избираем предмет

Така в столичния район "Илинден" ще бъдат ремонтирани три училища и три детски градини, в район "Надежда" - пет училища и седем детски градини. Пълният списък с училищата и детските градини и срокът за изпълнението на ремонтите ще бъдат обявени на сайта на Столична община.

До края на годината ще бъдат открити три нови детски градини с общо 275 места в градински групи и 125 места в яслени групи. Стойността на изграждането им 7, 8 млн. лв. След класирането тази година са приети 4000 нови деца в детските градини.

Предстои и реконструкцията на 43-то училище на бул. "Сливница" и по-точно сградата на бившето Военно окръжие, която в момента е неизползваема. По-дълги се очаква да са ремонтите в 9-та френска езикова гимназия, където се предвижда изграждане на пристройка с кабинети и нова спортна зала.

800 училища са закрити за 15 години

800 училища са закрити за 15 години

Като причина посочват демографската криза

Вторият етап е реконструкция на съществуващата база. Традиционните летни ремонтни на територията на много райони на СО ще обхванат 13 детски градини и девет училища на 15 района. Те са на стойност на 9 млн. лв. Предвижда се извършването на конструктивни и възстановителни дейности на сградите и частични мерки за енергийна ефективност.

Фандъкова: Град, в който се строят училища, има бъдеще

Фандъкова: Град, в който се строят училища, има бъдеще

Образованието - приоритет на общината