Столична община ще отпусне от бюджета си допълнителни 5.6 милиона лева за реконструкция и изграждане на училища и детски градини в София.

Хората трябва да знаят, че всички приходи от инвестициите отиват директно за подобряване инфраструктурата на училищата за възпитание и обучение.

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която подписа договор за изграждане, основен ремонт и реконструкция на 26 училища и детски градини в София.

Договорът бе подписан заедно с регионалния министър Николай Нанков, зам.-кмета на Столична община Ирина Савина, ръководителя на управляващия орган на ОПРР Деница Николова.

Общият размер на проекта е 63,6 млн. лв., от които 58 млн. лв. е стойността на безвъзмездната финансова помощ, предоставена по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.

Фандъкова посочи, че София е доказала, че европейските средства отиват директно при хората.

26-те детски градини, които се намират в районите "Надежда", "Връбница" и "Илинден", ще бъдат енергийно обновени. Предстои и разширението на Девета френска езикова гимназия.

Втората фаза на този проект е насочена и към подобряване на интегриран градски транспорт, както и реконструкцията на градската част.

"Ще продължим и през следващата година с ремонтите по инфраструктурата, като се очаква да бъде ремонтирана и социалната и културната инфраструктура", категорична бе Фандъкова.

Тя благодари на целия управляващ орган на управляващата програма, защото Столична община разчита на подкрепа и колектив, за да изпълни проектите си, за да може гражданите на столицата да бъдат спокойни за развитието на столицата.

Регионалният министър Николай Нанков посочи, че това е един от най-важните проекти, тъй като той е насочен към нашето бъдеще и нашите деца. Регионалният министър е убеден, че всяка една инвестиция ще се изплаща в пъти за годините напред.

"Това е един от най-чаканите проекти за Столична община", посочи Нанков.

По думите му инвестиционната програма на Столична община е добър пример, защото се инвестира балансирано и в почти цялата територия на общината. Дългосрочните устойчиви ефекти ще измерват инвестициите в нашите деца, създавайки предпоставки икономически и социално развитие на страната и цяла Европа, убеден е той.