Правителството одобри проекта на Закон за предучилищното и училищното образование, съобщиха от пресцентъра на правителствената информационна служба.

Основен момент в новия закон е от 2016-2017 г. четиригодишните деца да посещават задължително детска градина. Целта е делът на преждевременно напускащите училище да падне под 10%, за да бъдат предпазени най-малко 20 милиона души от бедност и социално изключване.
Поетапното въвеждане на целодневна организация на учебния ден от I до VІІ клас е друг инструмент за превенция на отпадането от училище.

Със законопроекта се въвежда нова образователна структура в системата на училищното образование. Друга промяна е създаването на нов вид училище - обединено (от І до Х клас). Така учениците ще получат възможност да завършат първи гимназиален етап в родното си място или в близост до него. Това е облекчение за младите хора от малките населени места и за тези, чиито семейства са в затруднено финансово положение, посочват от МС.

Тези училища могат да осигуряват и професионална подготовка - квалификация по част от професия, а за професии с І степен на професионална квалификация - и придобиване на професионална квалификация.

Регламентира се финансирането от държавния бюджет на децата и учениците, които се обучават в частните училища и в частните детски градина, като с това се разширява достъпът до образование и се повишава конкуренцията между образователните институции.

Проектът осигурява автономия на училищата да разработват учебни програми за разширена и допълнителна подготовка, като по този начин се постига свобода на училището да определя целите и резултатите (придобитите компетентности) на училищно ниво, съобразявайки се с потребностите и интересите на учениците.

С проекта се оптимизира самостоятелната и индивидуалната форма на обучение. Развива се дистанционната и се въвежда комбинирана форма на обучение.

Предложеният законопроект оптимизира системата на оценяването, като той бива възприеман и като инструмент за диагностика на индивидуалните постижения, напредъка и потребностите на всеки отделен ученик.

За да се гарантира грижата за детето и неговите постижения, се създават центрове за подкрепа за личностно развитие. Те обхващат сега съществуващите обслужващи звена в системата. В такива центрове ще се преобразуват ресурсните центрове и помощните училища. Срокът за ресурсните центрове е 2 години от влизане в сила на закона, а за помощните училища - 5 години. Важна стъпка е преминаването на центровете към общините.

С предложения законопроект за първи път се регламентират създаването на обществен орган за подкрепа и развитие на образователната институция и за граждански контрол върху управлението - Обществен съвет.