Екшън полицейска акция се разигра в столичното 119-то СОУ. Тя обаче не беше реална, а с цел учениците да видят как служителите на реда ежедневно попадат в ситуации, при които се налага да залавят хора, престъпили закона.

Поводът за показното е стартът на кампанията „Детско полицейско управление”, която ще се провежда в 199 български училища в цялата страна.

Лично вътрешният министър Румяна Бъчварова откри първото детско полицейско управление в 119 СОУ в столицата, където самата, както призна, е учила.

Целта на програмата е учениците доброволци да получат опит, знания и умения за самосъхранение, както и как да се справят в различни ситуации, включително и рискови.

„Надявам се да разберете колко отговорна и важна е професията на полицая и колко важна е ролята на държавата и на всички, които работят в нея, за това да осигурят спокойствие и сигурност”, изтъква Бъчварова, обръщайки се към доброволците.
Тя подчерта, че уменията, които децата ще придобият, трябва да ги притежава всеки един гражданин.

Силовият министър изрази надежда, че учениците ще се отнесат отговорно към обучението.

В рамките на полицейското управление децата ще получат компетенции по темите за оказването на първа долекарска помощ, по детска полицейска защита, безопасност на движението, здраве, етика и право.

За обучението ще съдействат полицаи от Охранителна полиция, Криминална полиция, както и Пътни полицаи. Психолози и доброволци от БЧК също ще участват в извънкласните дейности по програмата.

Полицейското управление в 119 СОУ стартира с поименна проверка на доброволците, след което те положиха клетва да познават и спазват закона, както и да не се примиряват с нарушенията.

Бъчварова раздаде светлоотразителни жилетки на доброволците и шапки с надпис ДПО – Детска полицейска академия.

След като бяха подготвени по този начин, младите доброволци излязоха на двора на училището, където станаха свидетели на акция по залавяне на престъпник. Служителите на МВР бяха довели със себе си и две полицейски кучета.

В двора на училището бяха разположени и пожарна, както и полицейски патрули. Оказа се, че полицейските автомобили предизвикаха най-голям интерес сред децата. Всички те пожелаха да се качат и да се повозят в тях.