Над 13 000 младежи са подали заявления за участие в задължителните матури в края на август, съобщава Министерството на образованието.

Най-много - 7908, са кандидатите за задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Той ще се проведе от 8,30 часа на 25 август.

2414 пък са желаещите за втората задължителна матура. Тя ще се проведе от 8,30 часа на 26 август. В същия ден е и задължителният държавен изпит за придобиване на професионална квалификация (теория на професията), на който се очаква да се явят 2870 младежи.

На всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черен химикал, уточняват от МОН.

Денков успокоява: Никакви промени няма за матурите

Денков успокоява: Никакви промени няма за матурите

Правилата са обявени още в началото на учебната година

Матурите по желание по шест предмета са планирани за 29 август от 8,30 часа. Задачите по математика, философия, история и цивилизации, география и икономика и биология и здравно образование ще са по изучаваното в общообразователната подготовка, а по руски език - от профилираната подготовка.

От 14.00 часа в същия ден се предлага да се проведат изпитите по английски, руски и немски език, по физика и астрономия и химия и опазване на околната среда. Всички те са за знания, придобити в общообразователната подготовка.

На матури през август имат право да се явят зрелостници, които не са били допуснати до тях на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване.