В 759 училища и 4 185 зали в страната днес ще се проведе държавен зрелостен изпит по български език и литература, съобщават от МОН.

Заявления са подали над 50 000 зрелостници. Ангажирани са 12 970 квестори. 

Началото на матурата е в 8:30 часа. 

Тази година няма промяна във формата на теста. Той ще се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. Последният 41 въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби.

Над 4 млн. варианта в засада чакат зрелостниците на матурата

Над 4 млн. варианта в засада чакат зрелостниците на матурата

Дори и МВР и ДАНС са активирани с мерки срещу теч на информация

Малко преди 6 часа тази сутрин беше изтеглен Вариант 15 на изпита. Той беше генериран от репортера на БНТ Тереза Кънчева, съобщава БНТ.

Произведението, което се падна на матурата на български език и литература бе "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски. Темата на интерпретативното съчинение е "Цената на компромиса".

Зрелостниците, които пък предпочетоха да пишат есе ще разсъждават по темата "Мълчанието - сила или слабост".

Самите изпитни въпроси се генерираха сутринта в 5.30 ч. с над 390 000 варианти. Ако се включи и темата за есе или интерпретативно съчинение, това става над 4 млн. варианта. Взети са мерки за изтичане на информация включително в МВР и ДАНС със самото теглене на тестовите варианти.

Резултатите ще бъдат обявени до 7 юни.

Миналата година на проведените матури по БЕЛ 80 общини бяха с резултати под Среден (3), което донякъде продължи тенденцията от предходната година.

Повишителните матури тази година остават безплатни.