74.8% от учителите са заявили готовност в за ефективни стачни действия в електронно допитване, проведено от синдикат "Образование".

Българските учители традиционно са най-бедните в Европейския съюз, а размерът на заплатите за младите учители са сигурно средство да ги оставят извън образователната система, дори да ги прогонят вън от Родината, посочват синдикалистите на фона на новината от вчера, че са договорени допълнителни 20 милиона лева за увеличение на възнагражденията в системата.

От синдиката искат извънреден Отраслов съвет за образование за обсъждане на ситуацията с ниските трудови възнаграждения на колегията и възможността за тяхното увеличение.

От синдиката потвърждават информацията за обещаното допълнително финансиране до края на годината, като обаче посочват, че тяхното настояване е било за 80 млн. дофинансиране на цялата система.

От синдиката настояват да се увеличат заплатите на всички, близо 120 000 души, работещи в системата, като тези средства ще бъдат достатъчни за увеличение за срок от 3 месеца със 7.5%. Ако бъдат увеличени заплатите само на педагогическите специалисти, които са 85 000, увеличението ще бъде в размер на 10% за същия срок.

КТ „Подкрепа" посочва, че поне 4% от БВП трябва да бъде отделян за образование, което ще направи устойчиво това увеличение на заплатите и ще направи възможно всички нови политики, заложени в Проектозакона за училищното образование, да станат факт.

Ако средствата за образование не бъдат увеличени, очакваният нов образователен закон ще бъде лишен от реално съдържание и ще стане една виртуална концепция на предизборна кампания, без възможност да се приложи ефективно.