Нормативът по някои предмети ще се намали, но въпреки това заплатите на учителите ще се запазят. Това предвижда държавният образователен стандарт за нормиране и заплащане на труда. Стандартът е подготвен съгласно изискванията на новия Закон за предучилищно и училищно образование, съобщават от просветното министерство.

От ведомството уточняват, че стандартът е отразен в проект за Наредба за нормиране и заплащане на труда в институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на МОН. До 16 март могат да се изпращат бележки, становища и предложения.

От просветното ведомство уточняват, че в значителна степен се запазват досегашните механизми за определяне нормите за преподавателска работа, условията за разкриване на работни места за педагогическите специалисти, реда и начина за определяне на работните заплати на персонала в държавните и общинските детски градини, училища и центровете за подкрепа за личностно развитие.

С новия стандарт ще бъдат намалени нормите за заетост на преподавателите по предмети като музика, хореография, изобразително изкуство, физическо възпитание и спорт, труд и техника и технологии и предприемачество.

Общо 720 часа на година е до момента заетостта на учителите по тези предмети. Сега те ще бъдат намалени на 700. От МОН са категорични, че намаляването няма да се отрази на възнагражденията на преподавателите. От ведомството подчертават, че намаленият норматив може да се отрази върху учителската залата само ако часовете му на училищно ниво се намалят допълнително. Тогава намаляването на възнаграждението ще се договаря лично между директора и учителя.

От министерството открояват като полза от намаляването на нормативите разкриване на повече работни места. Допълнителен учител по предмета ще се назначава, ако в дадено училище няма кой да поеме повече от половината учебни часове по даден предмет.

При наличие на поне пет деца със специални образователни потребности може да бъде нает ресурсен учител.

МОН предвижда през новата учебна година специална разпоредба за ситуации, в които учители в основните училища покриват по-ниска от минималната норма учебни часове. Това може да е последица от факта, че децата вече ще завършват основно образование след седми, а не след осми клас.

Заплатата на тези учители не може да бъде намалявана, ако в училищния бюджет има наличие на средства. Минималната норма преподавателска работа може да бъде допълвана с часове по самоподготовка.

От просветното ведомство припомнят, че преди малко повече от година е намалена преподавателската заетост по предмети като история и цивилизация, география и икономика, философия, религия и гражданско образование. Нормата по тези дисциплини стана 684 часа от 720. Заплатите на учителите обаче бяха запазени.