По-дълга учебна година за сметка на лятната ваканция - това предвижда образователният план на МОН.

Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева представи проекта за новите образователни стандарти за учебните планове, учебниците и помагалата и за общообразователната подготовка.

Идеята е от 1 до 4 клас учебните седмици да станат 34 на брой - с две повече. Така най-малките ученици ще завършват годината на 15 юни. От 5 до 11 клас също ще се учи с две седмици отгоре - общо 36, до 30 юни. За дванадесетокласниците образователните седмици остават непроменени.

Искаме да надмогнем негативния ефект, който се създава от това, че у нас учебната година е най-кратка, обясни Кастрева. По думите й по-малко ваканция през лятото ще намали прекъсването на връзката на децата с училището. Многото неучебни дни накуп според МОН влияят зле на мотивацията на децата и на трайността на знанията им.

Стана ясно, че ще има и нови предмети. В проекта се предвижда дисциплината „Технологии и предприемачество", която ще присъства по един час седмично още от 1 клас. Министерството иска информационните технологии да влязат в класната стая от 3 клас до 10 клас. Те обаче няма да се изучават в езиковите гимназии.

Дълго коментираният предмет Гражданско образование също ще стане част от обучението на българчетата - от 9 клас. Физическото възпитание е уеднаквено за всички класове в рамките на 2 часа седмично.

За гимназиите музиката и изобразителното изкуство ще се учат до 10 клас включително - по 18 часа годишно за всеки предмет.

Останалите стандарти тепърва ще бъдат обявявани и подлагани на обществено обсъждане, тъй като към момента проектът на просветното ведомство още не е публичен. Кастрева обеща обаче той да е на сайта на МОН до дни.