Магистратури по журналистика, бизнес и право предизвикват най-голям интерес сред студентите на откритото днес изложение "Магистратури в чужбина".

Таксите за обучение в западни университети за българските студенти ще намалеят, като освен това те ще имат възможност да се възползват за получаване на магистърска степен само за кандидати от страните от ЕС.

Близо два пъти ще намалеят таксите за образование в страни като Великобритания и Холандия, които досега имаха различни такси за студенти от страните от ЕС и тези извън съюза.

От другата година наши кандидати ще могат да ползват и стипендии на държавните университети, част от които получават субсидии от структурните фондове на ЕС.

Очаква се също българите да могат да използват т. нар. заемни фондове. Тези организации отпускат заеми на студенти, които се изплащат след завършване на образованието и със започване на професионална реализация.

Над 30 университета от Европа и САЩ предлагат любопитни и все още не много популярни у нас специалности като логистика и бакалавърски програми по дизайн на двигатели за състезателни автомобили, на яхти и на бижута, съобщава Дарик радио.

Представени са и специалности като дизайн на градската среда в съчетание със социология, мениджмънт на резервати и защитени зони, сливане на корпорации, въвеждане на нови продукти и иновации.