"Ние трябва да насърчим повече млади хора да се включат в учителската професия, да идентифицираме добрите учители, да ги посочваме, да им благодарим", каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на юбилейната церемония "Учител на годината", организирана от Синдиката на българските учители.

Той бе категоричен, че са необходими общи решения по отношение исканото от родителите възможност за онлайн наблюдение в мрежата на децата им чрез поставяне на видеокамери и в детските градини и в стаите за занималня.

Вълчев бе категоричен, че добрите учители са тези, които могат да подобрят образователните резултати, да помогнат на децата да компенсират натрупаните дефицити още на входа на образователната система. По думите му за първи път образованието и учителите са толкова силен управленски акцент.

Пред журналисти министър Вълчев заяви, че в управленската програма е заложен ангажимент за удвояване на учителските заплати в края на мандата. Така според него учителските възнаграждения трябва да надвишават средните в страната, за да мотивират по-голям брой млади хора за включване в педагогическо образование и педагогическа професия.

Призът "Учител на годината" се връчва в девет направления - предучилищно възпитание и подготовка, начално образование, хуманитарно, природо-математическо, изкуства и спорт, професионално образование, директори и заместник-директори, възпитателна работа и извънучилищни дейности, млади учители.

Сред отличените тази година са старши учител - Галина Арабаджиева от Благоевград, Лидия Горчева от Разград, Антоанета Палангурска от Велико Търново, Василка Кръстева от Кюстендил, Белла Хараламбова от Плевен и др. В категорията млад учител за 2017 г. бяха наградени Аница Маркова от Пловдив и Красимира Маринова от Ихтиман.

Припомняме, по-рано днес, Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители коментира, че "никой не може да си позволи да слага каквито е да бръмбърчета, за да подслушва българския учител".

СБУ повтаря стачката от 2007, ако подслушват учителите

СБУ повтаря стачката от 2007, ако подслушват учителите

13,8 % е неграмотността сред младите хора в училищна възраст

Такева заяви, че СБУ ще напусне демонстративно класните стаи за 40 дни."Ще повторим стачката от 2007 г.", закани се Такева. Тя настоя Министерство на образованието и науката да спре да флиртува с родителите, защото благодарение на това у нас е въведен абсурда на домашното образование и не е въведено задължително четири годишно посещение в детските градини.