Седем медала спечелиха българските ученици на олимпиадата по астрономия. Един златен, два сребърни и четири бронзови, завоюваха учениците от България, които участваха в XXI Международна олимпиада по астрономия в Смолян. Това е най-доброто представяне на български ученици при участия в 19 олимпиади досега, гордеят се от Министерството на образованието и науката.

Златен медал и диплом за най-добро представяне спечели Бойко Красимиров Борисов от СМГ „Паисий Хилендарски“ в София сред състезателите в старша възраст.

Сребърни медалисти са Стефан Иванов от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас (със златен медал от миналогодишната олимпиада) и Борис Панайотов от СМГ „Паисий Хилендарски“ в София.

Бронзови медали получиха Калина Георгиева - МГ “Д-р Петър Берон“ - Варна, Владимира Иринчева от ПЧМГ в София, Петър Димитров Димитров от ПЧМГ- София и Георги Александров от СМГ „Паисий Хилендарски“ в София.

Диплом за участие получи Атанас Стефанов от МГ „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив, който се състезава в младша възраст.

Отборът на България бе подготвен от Ева Божурова от Националната астрономическа обсерватория във Варна, Светлана Цекова от обсерваторията в Ямбол, Никола Каравасилев от СУ „Св. Климент Охридски“ и Захари Дончев от Института по астрономия на БАН.

Председател на международното жури бе д-р Михаил Гаврилов. Сред най-добре представилите се участници в олимпиадата има ученици от Румъния, Русия, Корея, Италия и България.