Националната астрономическа обсерватория Рожен (НАО – Рожен) е застрашена от разрушаване, алармира пред БНР директорът на НАО – Рожен Никола Петров.

Най-големият астрономически комплекс на Балканите отбелязва 35 години през 2016 г. Той официално е открит на 13 март 1981 година.

Цялостен ремонт не е правен от създаването на Обсерваторията. Всяка година стотици ученици и студенти от България и чужбина добиват практически умения в областта на астрономията, ползвайки телескопите в обсерваторията по време на практики и школи.

Редица дисертации и професури са защитени благодарение на съществуването ѝ. Посетителите са хиляди, като много от тях за първи път се докосват до магията на звездното небе.

Ето защо въпросът за това кой абдикира от задълженията си за опазване и съхранение на НАО – Рожен е от изключителна важност, коментират съпричастни с дейността на обсерваторията.

Те поставят въпроса дали това е обект с национално значение и защо се извършват частични ремонти с помощта на дарения. Дали сме на път да изгубим една от най-големите ценности, питат се учените.