Проф. Пламен Нинов е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на Националния институт по метеорология и хидрология, предаде БНР. Кандидатурата му е предложена от синоптиците, които искат да се отделят от БАН.

Още в ранния следобед името на Нинов се очерта като най-компромисно. Синоптиците бяха против издигнатата от БАН кандидатура - на бившия директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов. След срещата с министъра на образованието проф. Брънзов обяви, че няма за оглави института, дори и временно. Подкрепяният от синоптиците проф. Нинов обаче и досега е работил с бившия директор като негов заместник.

До пробива в разговорите се стигна, след като БАН и синоптиците подписаха споразумението. Според документа, до края на октомври Министерството на образованието ще трябва да предложи на правителството вариант за създаване на изследователски институт. Към него трябва да преминат синоптиците, имуществото и архивът.

Председателката на синдиката "Висше образование и наука" към КСНБ Лиляна Вълчева заяви, че протести няма да има.

"Развод ще има и е по-добре да е в условия на уважение", коментира тя.

БАН и НИМХ се разбраха

БАН и НИМХ се разбраха

МОН е гарант за изпълнението, няма да се спират 24-часовите дежурства на метеоролозите

В петък двете страни не подписаха споразумението за процедурата по излизане от Академията, но днес беше постигната договорка. Съгласието на БАН да подпише предложението, изготвено от синдикатите и синоптиците, позволи протестиращите да направят следващата стъпка - да изпратят предложенията си за временен директор на Националния институт по метеорология и хидрология. Според споразумението Институтът по метеорология и хидрология трябва да премине към изследователски институт, създаден от Министерския съвет, а до края на октомври МОН трябва да предложи проект за това на правителството. Предлага се учените, които желаят да продължат да развиват научна дейност, да бъдат преназначени в академията.

След срещата в МОН председателят на БАН Юлиян Ревалски беше лаконичен: "Министърът ще бъде гарант, другите неща са: взаимно декларираме, че си изпълняваме задълженията, за да може да деблокира институтът."

"От днес въздъхвам и поемам дъх за нови преговори, тъй като бюджетът на БАН, бюджетът на висшите училища, въобще бюджетната процедура малко закъсня и сега вече по-спокойно можем да водим тези преговори, разчитайки, че НИМХ ще бъде в бюджета за 2019 г. на отделен ред, в основния си принципал - МОН" - посочи Лиляна Вълчева.