Подписано е споразумението между Националния институт по метеорология и хидрология- НИМХ, Българската академия на науките - БАН, Синдиката "Висше образование и наука" към КНСБ, като МОН е гарант за изпълнението на споразумението.

Учените оттеглят готовността си за ефективни протести. В срок до 31 октомври, МОН ще разработи и внесе в Министерски съвет проект на постановление за създаване на изследователски институт към МОН. Новата научна институция ще поеме всички функции и дейности на досегашния НИМХ към БАН. Тя ще придобие безвъзмездно имуществото на НИМХ при Българската академия на науките, включително архива му, съобщава КНСБ.

Управителният съвет на БАН се съгласява да разгледа кандидатурите за временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ, предложени им от Общото събрание на учените в НИМХ и да предложи на Председателя на БАН за назначаване една от тях, която да отговаря на Устава на Академията, предвижда още споразумението.

Няма да се спират 24-часовите дежурства на метеоролозите, тъй като от утре ще има вече назначен директор на НИМХ, коментира пред БНТ бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов

НИМХ изпращат днес две кандидатури за директор на института, от които Управителният съвет на БАН да избере една и утре вече да има изпълняващ длъжността "директор" на НИМХ.

"Надяваме се още днес да имаме директор, защото знаете, че от 20 дни ние сме в административен колапс и това вече безкрайно затруднява работата ни. Нашите 2 предложения, които вчера бяха прегласувани, са проф. Брънзов и проф. Пламен Нинов", обясни пред НоваТВ Анастасия Стойчева от НИМХ.

"Някои редакционни бележки бяха направени, както от наша страна, така и от страна на НИМХ, бяха добавени някои нови неща, които са свързани с бъдещото преструктуриране, по - скоро бъдещо създаване на структура. Обединихме се около един текст, в който ние се ангажираме заедно да разгледаме техни кандидатури, които ще постъпят сега в БАН и да предложим една от тях за длъжността директор. Това е ангажиментът", коментира пред БНР председателят на БАН Юлиян Ревалски.

БАН иска Костадин Ганев за временен директор на НИМХ

БАН иска Костадин Ганев за временен директор на НИМХ

Съдейства за осигуряване на нормална дейност на НИМХ‑БАН до излизането на Института

На 14 септември, КНСБ коментира, че подготвя синдикалната дейност на НИМХ. Очаква се последната дума на БАН и Синдикатът иска да се назначи директор на НИМХ, необходимо бе в спешен порядък да бъде подписано споразумение между БАН, НИМХ и МОН, обясни президента на синдиката Пламен Димитров.

Припомняме, просветният министър Красимир Вълчев и премиерът Бойко Борисов проведоха среща с представителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Срещата дойде след заплахата на метеоролозите да спрат работа заради липса на адекватно финансиране. Синоптиците искат института да се отдели от БАН и да премине под шапката на Министерството на образованието и науката (МОН).

Министър-председателят от своя стана даде срок на двете страни да се разберат без намесата на правителството. Срокът бе до 22 август, сряда.

Шефът на БАН проф. Юлиан Ревалски обясни тогава, че на срещата, която се е състояла при премиера Борисов, БАН са поели ангажимент да се види каква самостоятелност би могла да се предложи на НИМХ в рамките на академията.

От администрацията на БАН обясниха, че досегашният шеф на НИМХ проф. Христомир Брънзов бил наясно с мотивите за освобождаването си.

Времето е Божа работа, затова НИМХ да мине към Светия синод, шегува се БАН

Времето е Божа работа, затова НИМХ да мине към Светия синод, шегува се БАН

Проф. Брънзов имал три фирми, свързани с работата на НИМХ