КНСБ подготвя синдикалната дейност на НИМХ. Това стана ясно от думите на президента на синдиката Пламен Димитров.

Очаква се последната дума на БАН, както обяви той. Синдикатът иска да се назначи директор на НИМХ. Необходимо е в спешен порядък да бъде подписано споразумение между БАН, НИМХ и МОН.
Ако не се постигне такова споразумение, колективът на метеоролозите е готов на крайни действия, за да бъдат защитени интересите на над 1200 работещи в Института.

Предлага се БАН да се съгласи функциите на НИМХ да преминат към института като изследователски такъв, създаден от Министерски съвет по Закона за администрацията. Иска се академията да запази тези служители, които развиват научна дейност.
Метеоролозите искат до приключване на бюджетната година НИМХ да разполага и да се разпорежда със средствата от субсидията от държавния бюджет, както и със средства от собствени приходи.

Ябълката на раздора са имотите на БАН, обясни и Лиляна Велчева. Не науката, а имотите на БАН, болно ми е, сподели тя. Според нея за това, че се стига до ситуация на срив на националната сигурност, е виновна БАН.

Иначе метеоролозите застават категорично зад Христомир Брънзов, като се оплакаха, че им се налагат решения. Цялата отговорност за предстоящата катастрофа, която би последвала при непостигане на съгласие, ще е изцяло на ръководството на БАН, категорични са работищите в НИМХ.

Иначе академията има срок от метеоролозите до 18 септември да приеме една от кандидатурите за директор на НИМХ на професор Брънзов и на другия номиниран.

Метеоролозите са готови да окупират централната сграда на БАН, ако няма споразумение, стана ясно от думите на Лиляна Велчева. Очакват подкрепа от страната и чужбина