Бюджетната субсидия за 2018 г. не ощетява НИМХ. Това стана ясно на пресконференция в БАН. От академията припомниха, че са получили 15 милиона лева допълнително. Тези средства са разпределени между всички институти. НИМХ също са получили допълнителни пари.

Бюджетната субсидия на НИМХ от БАН за 2018 е 8 791 144 лева или с над един милион лева повече в сравнение с миналата година. Не било истина твърдението на метеоролозите, че заплатите им са по-ниски от тези в останалите институти на БАН. Не било истина и това, че не се отпускат достатъчно средства за издръжка на оперативната дейност на института.

През тази година извън осигурените средства за заплати, към бюджета на НИМХ са разпределени над 1,3 мил. лева за издръжка на оперативната дейност. Институтът за целта ежегодно получава директен трансфер от МОСВ, който тази година е в размер на над 2 милиона лева.

НИМХ спира работа следващия вторник

НИМХ спира работа следващия вторник

Заради липсата на ръководство

БАН е недофинансирана, обясни проф. Евелина Славчева, председател на общото събрание на БАН. Академията в същото време произвеждала около 50% от науката у нас.

Академиците са недоволни, че НИМХ е отказал предложението за допълнително финансиране. Освен това НИМХ възпрепятства провеждането на одит в института.

Общото събрание направило редица отстъпки пред исканията на метеоролозите.

Предложихме пълна самостоятелност в рамките на БАН, изтъкна Евелина Славчева. Насила хубост не става, коментира тя за решението на учените в НИМХ. По думите й най-оптимистичният вариант за излизане на НИМХ от БАН е краят на тази година и общото събрание щяло да направи всичко възможно да скъса с метеоролозите.

Над 94% от работещите в НИМХ искат да излязат от БАН

Над 94% от работещите в НИМХ искат да излязат от БАН

85 процента от учените обаче искат да останат в академията

Във всички институти е дадено увеличение на заплатите от началото на годината, каза проф. Бойко Георгиев. В НИМХ обаче това е станало по-късно. НИМХ не е подценяван, а по думите му. всички институти били равни.

БАН е намерила вътрешни резерви от около 400 хиляди лева и са предложили да ги разпределят между четири института. Три са проявили интерес, а НИМХ отказва. 928 лева получава професор в НИМХ. 800 лева е средната професорска заплата в БАН. Доцент в НИМХ получава 751 лева, докато средната за доцентите в академията е 700 лева.

От общото събрание се опасяват, че нещо счетоводно се крие в субсидията на НИМХ. Оказва се, че проф. Брънзов имал три фирми, свързани с работата на НИМХ. Едната прехвърлил на 8 септември. НИМХ бил и основен клиент на една от фирмите на Христомир Брънзов.

БАН освободи шефа на НИМХ
Обновена

БАН освободи шефа на НИМХ

Вълчев определя действията като наказание, че са стачкували, манталитет от една по-ранна епоха

Според общото събрание няма процедура за изваждане на института, но може да се създаде. Няма логика НИМХ да е към МОН, а по-логично би било да е към МОСВ.

Ръководството обвини метеоролозите, че оказват площаден натиск върху политиците.

Но пък общото събрание предлага НИМХ да мине към Светия синод. Времето и без това е Божа работа, пошегува се професор Лъчезар Аврамов.

БАН позволи частично отделяне на НИМХ

БАН позволи частично отделяне на НИМХ

За Брънзов решението е "неработещо", до дни НИМХ спира да работи и започва пълен разпад на структурите

Припомняме, просветният министър Красимир Вълчев и премиерът Бойко Борисов проведоха среща с представителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Срещата дойде след заплахата на метеоролозите да спрат работа заради липса на адекватно финансиране. Синоптиците искат института да се отдели от БАН и да премине под шапката на Министерството на образованието и науката (МОН).

Министър-председателят от своя стана даде срок на двете страни да се разберат без намесата на правителството. Срокът бе до 22 август, сряда.

Шефът на БАН проф. Юлиан Ревалски обясни тогава, че на срещата, която се е състояла при премиера Борисов, БАН са поели ангажимент да се види каква самостоятелност би могла да се предложи на НИМХ в рамките на академията.

Изваждат НИМХ от БАН

Изваждат НИМХ от БАН

Това извеждане не трябва да става механично