Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) ще спре работа следващия вторник заради липса на ръководство. Това обяви бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов. 

По думите му, със спирането на работата на института няма да има прогноза за времето, а също така ще спрат системите за ранно предупреждение.

"Няма човек, който да има права да подписва каквито и да е документи - нито финансови, нито административни. Няма кой да плати енергия, няма кой да плати комуникации, така че това са причините", изтъкна проф. Брънзов пред БНР.

БАН освободи шефа на НИМХ
Обновена

БАН освободи шефа на НИМХ

Вълчев определя действията като наказание, че са стачкували, манталитет от една по-ранна епоха

По думите му, погнозата за времето е видимата гражданска част от дейността на института, като по-лошо било това, че ще спрат всички системи за ранно предупреждение, за бедствия от хидрометеорологичен характер - наводнения, проливни валежи, замърсяване на въздуха, за Черно море.

"За да не бъдат спрени прогнозите следващия вторник, институтът трябва да има ръководство и то ръководство, което е компетентно и може да го управлява", подчерта бившият директор на НИМХ. 

БАН позволи частично отделяне на НИМХ

БАН позволи частично отделяне на НИМХ

За Брънзов решението е "неработещо", до дни НИМХ спира да работи и започва пълен разпад на структурите

Междувременно в позиция, поместена на сайта на НИМХ, се посочва, че вчерашното решение на Общото събрание на БАН за частично изваждане на НИМХ от структурата на академията не дава отговор на основни въпроси за бъдещето на метеоролозите.

Време е правителството да вземе окончателно и категорично решение за нов статут на НИМХ, се казва в позицията. Метеоролозите искат да излязат от БАН и да бъдат под шапката на Министерството на образованието.

Над 94% от работещите в НИМХ искат да излязат от БАН

Над 94% от работещите в НИМХ искат да излязат от БАН

85 процента от учените обаче искат да останат в академията