Над 94% от работещите в НИМХ искат да излязат от БАН. Ако говорим само за учените, то 85% от тях категорично искат да останат в БАН, 15% се колебаят, докато 3-4 души се чудят дали да останат в академията или не.

Това обяви директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов в ефира на bTV.

Проф. Брънзов уточни, че до 10 септември трябва да има общо събрание за отделяне на НИМХ, като тяхното желание е да отидат в Министерството на образованието и науката, защото "ние сме научна организация и НИМХ е най-добре да бъде в неутрално министерство, тъй като обслужва близо осем министерства".

Метеоролозите настояват: БАН, развод ни дай и повече не ни мъчи

Метеоролозите настояват: БАН, развод ни дай и повече не ни мъчи

НИМХ винаги е бил хронично недофинансиран

Той припомни, че първоначално протестът на метеоролозите и хидролозите е бил за начина на разпределяне на парите в БАН, което е довело до тяхното желание да се отделят, защото са нямали перспективи вътре в БАН.

Заплатите са осигурени, но за сметка на това останахме без пари за научни дейности, обясни проф. Брънзов.

Средната работна заплата на един служител с висше образование е 575 лева плюс допълнително възнагражданние от 20% от минималната работна заплата. Не е нормална такава заплата, но е такава реалността, уточни Брънзов.

Изваждат НИМХ от БАН

Изваждат НИМХ от БАН

Това извеждане не трябва да става механично

Ние сме много приложен институт, докато другите са насочени към по-фундаменталните изследвания, поясни още той.

Проф. Бръзнов добави, че на вчерашната среща в Министерския съвет е изложил позицията на НИМХ, а шефът на БАН проф. Юлиан Ревалски - тази на академията. "Всеки един от нас остава на позициията и си и правителството би трябвало да вземе крайното решение", посочи той.

Бюджетът се защитава във всяка една бюджетна организация и от там зависи какво биха одобрили като средства, който би трябвало да бъде по-висок, настоя той.

Все още нищо не е договорено и правителството няма особено желание да се занимава с изваждането ни от БАН, но все пак се очаква да удовлетворят нашето желание, изтъкна проф. Брънзов.