Изваждат НИМХ от структурата на БАН. Около този вариант са се ориентирали метеоролозите, ръководство на академията и властта.

Това изваждане не трябва да става механично, обяви на бирифинг в МС просветния министър Красимир Вълчев. Все още темата ще се обсъжда

Пред премиера метеоролозите са заявила желание НИМХ да е извън БАН. Учените в института, които се занимават само с научна дейност ще могат да изберат дали да останат в академията или в НИМХ. Това ще бъде разгледано на общо събрание на БАН на 10 септември.

От едно такова извеждане изникват множество вторични въпрос, посочи министър Вълчев. Това е най-добрият вариант, според него. Даже и БАН да не е съгласна с изваждането на НИМХ, кабинетът ще изготви законодателни изменения за уреждане на въпроса, стана ясно още от думите му.

Реалистично е НИМХ да излезе от академията и да е самостоятелен от 1 януари догодина. Академик Юлиан Ревалски посочи, че метеоролозите не са приели идеите на БАН.

Академията щяла да подкрепи процеса по изваждане на НИМХ от структурата й щом това се подкрепя от правителството. Христо Брънзов от НИМХ посочи, че учените са демократична общност и който иска ще може да остане в БАН.

Държавата готова да се намеси в спора между БАН и метеоролозите

Държавата готова да се намеси в спора между БАН и метеоролозите

Борисов не може да остави и държавата да е заложник на тези процеси

Припомняме, по-рано днес с освирквания с вувузели десетки служители на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излязоха на пореден протест пред сградата на Българската академия на науките (БАН) в София.

Синоптиците настояват институцията да се извади от състава на БАН и да мине под ръководството на Министерството на образованието и науката(МОН) като самостоятелна научна организация.

Те негодуват и срещу липсата на достатъчно финансиране на институцията и недостига на достатъчно висококвалифицирани кадри.

Метеоролозите настояват: БАН, развод ни дай и повече не ни мъчи

Метеоролозите настояват: БАН, развод ни дай и повече не ни мъчи

НИМХ винаги е бил хронично недофинансиран