С освирквания с вувузели десетки служители на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излязоха на пореден протест пред сградата на Българската академия на науките (БАН) в София.

Синоптиците настояват институцията да се извади от състава на БАН и да мине под ръководството на Министерството на образованието и науката (МОН) като самостоятелна научна организация.

Те негодуват и срещу липсата на достатъчно финансиране на институцията и недостига на достатъчно висококвалифицирани кадри.

Държавата готова да се намеси в спора между БАН и метеоролозите

Държавата готова да се намеси в спора между БАН и метеоролозите

Борисов не може да остави и държавата да е заложник на тези процеси

Протестиращите носят и транспаранти с надписи "Кой ще поеме отговорност", "НИМХ - активната съвест на науката", "Дайте ни развод", "Искаме промяна, моля помогнете", "БАН, развод ни дай и повече не ни мъчи, въздуха ни остави" и други,

Петър Бояджиев, хидролог и участник в протеста, коментира за News.bg, че НИМХ няма как да съществува самостоятелно и допълни, че има поне шест или седем министерства, които са готови да ни приемат. Кои са обаче те, той не ги назова.

"Неадекватното управление на властимащите в БАН не отговаря на нашите изисквания, така че най-добре би било, ако можем да се отделим", обясни Бояджиев и посочи, че над 80% от служителите искат да се отделят от БАН.

НИМХ и БАН не са се разбрали

НИМХ и БАН не са се разбрали

Борисов им даде срок до утре

Той припомни, че работи 30 години като хидролог и винаги хроничното недофинансиране на института е било на първи план дойде ли началото на годината. Без никаква финансова сигурност за бъдещето ни, условията на БАН не са никак не са приемливи, поясни Бояджиев.

Хидрологът увери, че НИМХ е достатъчно отговорен институт, който работи за хората и твърденията, че биха могли да не правят изследвания за прогнозата за времето, ако не постигнат желаните резултати, не са верни. Просто трябва да получим адекватен отговор от властта как биха могли да разрешат нашия проблем, поиска Бояджиев.

На въпрос как би коментирал едно евентуално създаване на Национална метеорологична служба, той отбеляза, че това би било много правилно решение, защото гледайки по телевизиите всеки говори, че би създал такава служба, но по думите му никога не се е стигнало до нейното създаване.

Малко по-късно протестиращите организираха шествие по бул. "Цар Освободител" в посока Министерския съвет, за да могат да отново да бъдат чути исканията им от управляващите.

Два варианта за бъдещето на НИМХ

Два варианта за бъдещето на НИМХ

НИМХ може да стане самостоятелен институт в БАН или да излезе от академията

Припомняме, просветният министър Красимир Вълчев и премиерът Бойко Борисов проведоха среща с представителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Срещата дойде след заплахата на метеоролозите да спрат работа заради липса на адекватно финансиране. Синоптиците искат института да се отдели от БАН и да премине под шапката на Министерството на образованието и науката (МОН).

Министър-председателят от своя стана даде срок на двете страни да се разберат без намесата на правителството. Срокът бе до 22 август, сряда.