Общото събрание на Българската академия на науките - БАН позволи на работещите в НИМХ частично да се отделят, както искат и по-голямата част от тях. Оперативната дейност на Института се изважда, а научната остава в БАН, съобщава БНР.

"Казваме частично, тъй като знаете, че бяха декларирани 94 процента подкрепа за това. Има някакви хора - учени, служители, които не желаем да ги пренебрегнем. Станциите и имотите, те ще бъдат, разбира се, предоставени за ползване най-вероятно на НИМХ-а, но е немислимо да се мисли, че те ще останат в Академията, при положение че оперативната дейност се нуждае от тези станции и имоти", коментира председателят на събранието проф. Евелина Славчева.

Изваждат НИМХ от БАН

Изваждат НИМХ от БАН

Това извеждане не трябва да става механично

Като "неработещо", определи решението освободеният преди дни директор на Института по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов.

"Ние няма как да функционираме без инфраструктурата, която е създавана, това са пунктовете. Както виждате, няма нито срокове, нито нищо ... Институтът от 12 дни е без всякакво ръководство, така че дейността вече заглъхва, хората ще останат без аванс и заплата, защото няма кой да им подпише документите. Според мен, в крайна сметка, наистина правителството трябва да вземе някакво решение, защото в следващите дни Институтът ще спре да работи и ще започне един пълен разпад на структурите му", обясни Брънзов.

БАН освободи шефа на НИМХ
Обновена

БАН освободи шефа на НИМХ

Вълчев определя действията като наказание, че са стачкували, манталитет от една по-ранна епоха

"Изходът няма да е от БАН, защото с това нещо, което правят - частично изваждане на оперативна дейност и част от научната, а не НИМХ с всичките му активи и пасиви, наистина води до това, което каза доц. Тонев - дълги години делене на някакви две части. В случая втората част, която евентуално ще остане в БАН, не е ясно, тя ще бъде от няколко човека на фона на 724 - какъв смисъл има от нея", коментира той.

"Смятаме, че финансовата независимост, която им предложихме в последния кръг на преговорите, в която целият техен бюджет се договаря директно с Министерски съвет, т.е. те защитават пред Министерски съвет своите нужди беше едно изключително от наша страна добронамерено и в пълнота решение на проблема", добави Славчева.

Над 94% от работещите в НИМХ искат да излязат от БАН

Над 94% от работещите в НИМХ искат да излязат от БАН

85 процента от учените обаче искат да останат в академията

Припомняме, просветният министър Красимир Вълчев и премиерът Бойко Борисов проведоха среща с представителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Срещата дойде след заплахата на метеоролозите да спрат работа заради липса на адекватно финансиране. Синоптиците искат института да се отдели от БАН и да премине под шапката на Министерството на образованието и науката (МОН).

Министър-председателят от своя стана даде срок на двете страни да се разберат без намесата на правителството. Срокът бе до 22 август, сряда.

Шефът на БАН проф. Юлиан Ревалски обясни тогава, че на срещата, която се е състояла при премиера Борисов, БАН са поели ангажимент да се види каква самостоятелност би могла да се предложи на НИМХ в рамките на академията.