Ръководството на БАН освободи професор Христомир Брънзов като директор на Националният институт по метеорология и хидрология - НИМХ.

Това решение е очаквано и ръководство на института също ще се оттегли в знак на солидарност, коментира Брънзов пред БНР. Отстраняването му е свързано с неговата подкрепа за протеста на синоптиците и хидролозите, които настояват НИМХ да се отдели от БАН, обяснява професорът.

Министърът на образованието Красимир Вълчев коментира, че уволнението изглежда като наказание. "В този момент е изключително неуместно. Това ще взриви относителното съгласие, което постигнахме вчера. Остава впечатление за наказателно отношение - наказание затова, че са стачкували, затова, че искат да излязат извън структурата на Българска академия на науките. Това е манталитет от една по-ранна епоха. Впрочем говорих с председателя на Българска академия на науките. Той също счита, че решението е неуместно в този момент, което още веднъж поставя въпросите за адекватността на сегашния модел на академичното управление, което разчита на колективния разум, на колективната отговорност" допълва той.

Два варианта за бъдещето на НИМХ

Два варианта за бъдещето на НИМХ

НИМХ може да стане самостоятелен институт в БАН или да излезе от академията

Зам.-председателят на БАН Константин Хаджииванов обяснява, че "мотивите са неспазване на разпореждания на ръководните органи на БАН, уронване на престижа на Българската академия на науките и неспазване на нормативната уредба. Процедурата по изваждането на Института по метеорология и хидрология от БАН ще продължи след отстраняването на директора на НИМХ."

Проф. Брънзов обясни, че върху него е упражняван натиск "поне от три месеца" по различни канали."За мен е странно, защото след като вчера стигнахме до споразумение в Министерски съвет, при министър-председателя, че вървим към един мирен път на разделяне между НИМХ и Българската академия на науките, за мен това е един много неразумен и нерационален ход. Малко ми прилича на едни времена: "Има човек - има проблем. Няма човек - няма проблем".

Над 94% от работещите в НИМХ искат да излязат от БАН

Над 94% от работещите в НИМХ искат да излязат от БАН

85 процента от учените обаче искат да останат в академията

Припомняме, просветният министър Красимир Вълчев и премиерът Бойко Борисов проведоха среща с представителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Срещата дойде след заплахата на метеоролозите да спрат работа заради липса на адекватно финансиране. Синоптиците искат института да се отдели от БАН и да премине под шапката на Министерството на образованието и науката (МОН).

Министър-председателят от своя стана даде срок на двете страни да се разберат без намесата на правителството. Срокът бе до 22 август, сряда.

Шефът на БАН проф. Юлиан Ревалски обясни тогава, че на срещата, която се е състояла при премиера Борисов, БАН са поели ангажимент да се види каква самостоятелност би могла да се предложи на НИМХ в рамките на академията.

Изваждат НИМХ от БАН

Изваждат НИМХ от БАН

Това извеждане не трябва да става механично