Незабавно изваждане на светло бонусите и премиите на академичното ръководство на УНСС. За това настояват от Гражданско сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".

В позицията им се отбелязва, че абсолютен скандал и гавра със студентите е абсурдното решение на ректорското ръководство на УНСС да повиши таксите за обучение с над 33 на сто при положение, че годишната инфлация за 2012 г. според НСИ е едва 4,2 на сто.

Припомняме, само преди дни студенти пред Софийски университет, НСА, УАСГ и УНСС излязоха на протест с искане академичните съвети да отменят решенията си относно увеличението на таксите. Те се заканиха, че ще продължат с протестите, докато това не стане факт.

По отношение на увеличените такси в УНСС от сдружението категорично заявяват, че студентите не са дойни крави и имат пълното право да протестират и да настояват абсурдното увеличение веднага да бъде отменено след като се знае, че според данните на Националния статистически институт годишната инфлация за 2012 г. е едва 4,2 на сто.

Успоредно с рязкото вдигане на семестриалните такси, което си е чисто печалбарство на гърба на студентите, ректорското ръководство на УНСС хич и не мисли да се отказва и от приходите от наемите, които взима от многобройните нощни клубове и заведения в Студентския град, отбелязват майките.

Според тях все по-сериозни са съмненията, че част от тези наеми може би се пренасочват и трансформират под формата на сериозни бонуси за ръководството на университета, което е недопустимо. По тази причина майките настояват да бъде публично оповестена и качена на официалния сайт на УНСС пълната информация за възнагражденията на ректорското ръководство, в това число и за всички бонуси, премии, награди, допълнително материално стимулиране, както и хонорари от участия в бордове на фирми, които са раздавани през последните 2 - 3 години в този престижен наш университет, наричан често и „Българския Харвард".

Студентите в УНСС са в правото си да знаят и какви пари са си раздали в академичното ръководство на университета под формата на хонорари и възнаграждения по проекти, финансирани от фонд „Научни изследвания", както и какви средства за командировки по екзотични дестинации в чужбина са усвоени от ректорското ръководство през последните няколко години", посочват от Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".

В името на обществения интерес ректорските бонуси, представителни разходи и всички парични поощрения и командировъчни, получавани от ръководството на УНСС, трябва да са общодостъпни, още повече че това е държавен университет, той се издържа от данъкоплатците и те трябва да знаят къде отиват парите им, подчертават от Сдружението на майките срещу насилието.

В позицията им се припомня, че още през 1986 г. Европейският съд за правата на човека прие, че за разлика от частното лице, публичната фигура "неизбежно и съзнателно се излага на близко наблюдение на всяка нейна дума и действие както от журналистите, така и от цялото общество". Това означава, че доходите на ректорското ръководство на УНСС трябва да се извадят на светло, те не бива повече да бъдат укривани и засекретявани, аргументират се майките.

Щом като всеки българин знае каква е заплатата на българския премиер, българския президент и на председателя на Народното събрание, редно е да бъдат публично обявени и да се знаят и възнагражденията на ректорите на държавните висши училища, в това число и на УНСС, заявяват в заключение от родителската организация.