Няма теч на варианта на зрелостния изпит по български език и литература. Самият вариант още не е избран, така че не би могло верните отговори да са вече известни.

За това уверяват от Министерството на образованието и науката, след като в социални мрежи започнаха да се разпространяват "верните" отговори за матурата, която трябва да се състои утре.

От Министерството предупреждават, че подобни публикации целят единствено нагнетяване на напрежението и провокиране на недоверието към институцията.

Самият изпитен вариант ще бъде генериран пред медиите от избран чрез жребий журналист утре в 5.30 часа в сградата на МОН.

Окончателният вариант се съставя и се публикува на защитен сайт, като училищата получават паролата за достъп до материалите в часа на изпита - 8.00 часа. Теоретично възможните комбинации на задачи са над 11 милиона.

Матурата започва в 8.00 часа и ще продължи 4 астрономически часа, припомнят още от министерството. Зрелостниците трябва да заемат местата си в определените училища най-късно до 7.45 часа, да пишат с химикал с черен цвят и нямат право да напускат залите до края на първия час на изпита.

Резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература ще бъдат обявени до 9  юни 2015 г.

МОН призовава зрелостниците да не се поддават на емоции, да разчитат на знанията си и пожелава успешно представяне на предстоящите изпити.

Утре, 20 май 2015 г., ще се проведе и националното външно оценяване за 7 клас. И за него вариантът по български език и литература ще бъде изтеглен на случаен принцип, но в 9 часа.

Изпитът започва в 10.00 часа и се провежда в два модула. Първият модул продължава 60 минути, а вторият модул -  90 минути. Учениците трябва да пишат с химикал със син цвят.
Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература ще бъдат обявени до 3 юни 2015 г.