В отворено писмо до президента Росен Плевнелиев, с копие до всички народни представители и медиите, ученици решиха да изразят мнение по проблема със закона за образованието, „впечатлени" от постъпката на държавния глава по случая със съдия Марковска.

Припомняме, Плевнелиев напусна церемонията по встъпване в длъжност на новите конституционни съдии преждевременно, тъй като не пожела да присъства на клетвата на Венета Марковска, недоволен, че тя не се е оттеглила, както той и много други я бяха призовали.

„Нуждаем се от коренна промяна на образователната ни система. Бихме приветствали с огромна радост нов закон за образованието, само че, за съжаление, сегашният предложен дори не се доближава до нашите реални нужди. Не решава нито един вече съществуващ проблем, а напротив - само създава нови", пишат учениците, учещи в различни гимназии, но обединени от общ проблем.

„Осъзнаваме, че в държавата ни с бъдещето на хиляди ученици се разпорежда една крайно глупава образователна система. А ние сме все още вътре в нея...", споделят още те. Учениците са недоволни от учебния материал, написан, по думите им, на възможно най-академичния език и по възможно най-объркания начин.

Всички учащи, дори и тези от най-елитните гимназии, са на едно мнение, че информацията в учебниците или никога няма да им потрябва реално, или не е обяснено защо тя е нужна.

Учениците изразяват недоволството си от оценяването. Заради трудния материал всеки от тях си прави предварително пищови, за да си направи контролното, тъй като в повечето случаи не е разбрал материала, не е имало явно и кой да му го обясни.
„Реално погледнато няма нужда да учиш или разбираш въобще, важното е да получиш отличен и да не ти се карат родителите. Това ли е целта на всичко? Да се научиш как да угаждаш на властта като мамиш незабелязано? Да нямаш капчица отговорност, а само фалшивото самочувствие, че "знаеш"? Искаме да учим, не да зубрим!", категорични са недоволните ученици.

Всички те са на едно мнение, че в българското училище не се дават никакви реални знания за живота, като дават за пример световната практика, където децата се обучават вкъщи или по други начини още от самото си раждане: „Някои владеят свободно няколко езика преди първи клас, да не говорим, че вече могат да четат, пишат, свирят или танцуват и още какво ли не. Но новият закон не разрешава подобен начин за образование в България...Ние трябва да имаме право на избор!".

Подрастващите изразяват неудовлетворението си и от графата в закона за образованието, който заставя 4-годишни деца да прекарват в училище по цели дни, място, от където, по техни думи, в момента всички искат да избягат. Те определят това като „изцяло ограбване на детството, без право на обжалване".