Министърът на културата Петър Стоянович издаде заповед, с която възлага на директора на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" учебните занятия да продължат в сградата в Софияна ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 63, съобщават от МК.

Заповедта е издадена с оглед на гарантиране на адекватен учебенпроцес в гимназията и предвид текущите изследвания и експертизи, извършвани на територията на НГДЕК "Константин Кирил Философ" на ул. "Баба" 16, както и в очакване на резултата от проверката на "Кодас Консултинг" ЕООД - фирма за мониторинг към Министерство на регионалното развитие, по проект "Наблюдение и контрол на изпълнението на проекти по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г.

Заповедта на министър Стоянович ще бъде връчена за изпълнение на Мариела Папазова - и.д. директор на училището. За контрола по изпълнението й ще отговаря Васил Василев, заместник-министър на културата.

Копие от заповедта ще се представи за сведение на Йорданка Фандъкова- кмет на Столична община, както и на Ваня Кастрева - началник на Регионален инспекторат по образованието - София, се посочва в съобщението.

Припомняме, учениците от Класическата гимназия бяха временно преместениот тази учебна година в сградата на 13-о ОУ, докато тече ремонтът на старата сграда в кв. "Модерно предградие". През октомври, министър Стоянов отново разпореди учебните занятия да продължат там, тъй като мястото на такова училище е там, а е и много по-удобно за самите преподаватели и ученици.

Ремонтът в старата сграда обаче продължаваи за да не бъдат изгубени вложените в него евросредства, предназначението й не трябва да бъде променяно. Това стана повод за недоволство сред родители на ученици, които изнесоха данни, че използваните строителни материали са опасни за децата и категорично отказват те да бъдат връщани там.