Тази година на матурата по български език и литература ще има повече въпроси със свободен отговор, както и нов вид задачи.

Това съобщи в интервю за БНР заместник-министърът на образованието Милена Дамянова.

„Например, зрелостниците ще имат два текста, върху които ще имат различни задачи за разбиране на тези текстове. За пример ще ви дам един такъв въпрос: „Какво е общото или за какво се говори в двата текста". Не мисля, че това е трудно, но е по-различно от миналата година. Или например един друг въпрос: "Кое от посочените твърдения, например, не е вярно за текст 1 или за текст 2", поясни зам.-министърът.

По отношение на националното външно оценяване на седмокласниците има промяна в изпита по математика, съобщи още Дамянова.

Те припомни, че от учебно-изпитната програма са отпаднали темите за квадрат, трапец и равнобедрен трапец.
Първият модул за Национално външно оценяване вече има не 25 задачи, посочи Милена Дамянова като уточни, че тази година има повече задачи със свободен отговор от отворен тип - 4 на брой. По думите й такива задачи изискват повече време за решаване, което е довело до намаляване на броя на задачите.
Във втория модул, който е вече за самото кандидатстване, отново има намаляване броя на задачите от 5 на 4, като 2 от задачите вече ще бъдат по формата на ПИЗА", каза още заместник образователния министър.