Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" от тази година ще обучава и  IT специалисти. Това съобщи началникът на университета кап. I ранг Боян Медникаров, цитиран от в-к Труд.

Равносметката след приключилия прием за учебната 2014 г. е, че  интересът към новата специалност "Информационни и комуникационни технологии в морската индустрия" е голям, допълва Медникаров.

"Информационните технологии на практика са във всички сфери на морския бизнес и ние трябваше да отговорим на търсенето на пазара на квалифицирани кадри. Подготовката на студентите е широкопрофилна, което означава, че завършилите ще могат да се реализират, като IT специалисти и извън морския сектор", обоснова се шефът на ВВМУ.

Подготовката е насочена основно към системно администриране и телекомуникации, включително компютърни мрежи. Съдържанието на голяма част от преподаваните дисциплини е съобразено с курсовете от академичните програми на Cisco Networking Academy и Microsoft IT Academy, допълва Медникаров. Това ще даде  възможност на обучаемите да придобият международно признати сертификати в областта на информационните технологии. За целта във ВВМУ функционират сертификационни центрове на Pearson VUE и Prometric.

2600 студенти и 110 курсанти се обучават в момента във ВВМУ за нуждите на Военноморските сили на България. В Морското училище учат и десетки чуждестранни студенти, предимно от Турция и Гърция.
Възможно е през следващата година да се обучават и сръбски курсанти за нуждите на тамошните речни военни сили, но преговорите са още в началото, поясни още Медникаров.

В сряда ВВМУ отбеляза72 г. от разстрела на патрона на си Никола Вапцаров. На церемонията племенницата на поета Мая Вапцарова бе отличена с почетен знак за заслуги към ВВМУ във връзка с нейния 70-годишен юбилей.