Нова специалност "Български език и румънски език" въвежда като редовно обучение филиалът в Силистра на Русенския университет, съобщиха от филиала.

Включена е в специалността "Български език и чужд език", акредитирана от Националната агенция за оценяване и акредитация с най-високата оценка "много добра" за срок шест години.

Според Закона за висшето образование обучението се осъществява от хабилитирани преподаватели. Има възможност чрез програмата "Сократ/Еразъм" студентите да се обучават един семестър в друга страна от Европейския съюз.

Завършилите могат да продължат обучението си за придобиване на магистърска степен. Работещите студенти и студентките-майки посещават учебните занятия при облекчен режим.
Студентите получават професионална квалификация "учител" и образователно-квалификационна степен "бакалавър".

За учебната 2013-2014 година Русенският университет въвежда и единен приемен изпит във вид на тест от две части - обща част по български език и езикова култура и специална част по избор на кандидата. На такъв изпит могат да се явят и желаещите да се обучават по специалността "Български и румънски език". Последното анкетно проучване върху професионалната реализация на бившите възпитаници на филиала в Силистра на Русенския университет показа, че 93 на сто от тях работят по специалностите си.