Академиците и член-кореспондентите на БАН напуснаха срещата с образователния министър Сергей Игнатов разочаровани. Те разказаха, че министърът е отказал разговорът им да протече при открити врати за журналисти.

Не сме удовлетворени от резултатите от първата ни среща по изключително важните въпроси, поставени от нас за бъдещето на БАН", изтъкват учените в свое писмо до Игнатов. В него те отбелязват, че още нямат отговор на въпросите около внесения законопроект за БАН, нямат отговор и настояването за бързи действия на министерството за преодоляване на трагичното финансово състояние на БАН.

Академиците припомнят в писмото си, че журналистите трябва да присъстват на срещата поради обществената значимост на тези проблеми и факта, че научната общност няма тайни от обществото и държи на прозрачността. Писмото беше раздадено и на представителите на медиите.

Позицията на академиците последва последната им среща с просветния министър, която отново завърши без особен резултат.

По време на днешната среща министър Игнатов е заявил, че когато присъстват медии се говори декларативно, а не оперативно и затова той не се съгласил разговорът да протече при открити за врати. Предмет на обсъждане е била стратегията за научни изследвания, която все още не е внесена в Министерски съвет.

Учени от академията поясниха след напускането на срещата, че въпросната стратегия била качена на сайта на министерството едва в петък, а учените искали да я обсъдят аргументирано и задълбочено, което предполага известено време за запознаване.

За случващото се с БАН и науката в България академик Иван Юхновски каза, че такъв средновековен поход срещу науката не е виждал в никоя страна. „Основата са не само имотите, но и известното положение: „Пречиш, защото светиш", коментира още той.

Юхновски изтъкна, че в подкрепа на академията, както показва подписката, стоят 7 500 души, 450 български учени в чужбина и 8 нобелови лауреати.

По думите му финансовото положение е изключително тежко, като припомни, че накрая на годината са се намерили пари за 13-та заплата в някои институции, а в БАН не е имало 11-та и 12-та.

Около 500-600 души са съкратени, увеличава се броят на напускащите заради лошите финансови условия,  отбеляза Юхновски.