Министерството на образованието и науката /МОН/ няма намерения да закрива помощните училища, успокои просветният министър Тодор Танев.

"Нямам подпис под документ за закриване на училище, а под закона, който още не е влязъл в Народното събрание. Убедих се колко са значими помощните училища", гарантира министърът.  Дори ако тези деца могат да бъдат сведени до едно и две в страната, ведомството няма право, дори и толкова да са били, да направи нещо лошо", каза министърът.

Въпреки това уверение, той търси и финансова стабилност. "Но, ако има възможност за оптимизиране на тази структура, разбира се, че бих приел решение на депутатите в тази насока. Законът е в техни ръце, до минаване на второ четене МОН не е говорител по този закон", отсече Танев.

Според него, помощните училища няма да бъдат закривани в този вид, тъй като той иска да види тяхното преструктуриране. "Ще бъдем максимално деликатни по този въпрос, аз съм против закриването им - това не значи, че те трябва да бъдат нефункционални", аргументира се просветният министър.

Според него има начин тези училища да продължат да бъдат под крилото на МОН и под държавна юрисдикция.

Относно заявените протести за следващата седмица на преподаватели и родители, свързани с помощните училища, Танев увери, че държи да се срещне с тях.

Танев вижда трансформацията на помощните училища като центрове за личностно развитие, като за него единен разходен стандарт вероятно върви заедно с идеята. След като държавата има ангажимент с преструктурирания им вид, следва да вземе своя дял, общините като местна власт са ангажирани също с ръководството и грижата за тези ученици, смята министърът.