Създава се обединен Регистър за академично признаване на висше образование. Това реши Министерски съвет.

Към този момент Националният център за информация и документация (НАЦИД) поддържа три регистъра:

  • На издадените удостоверения за академично признаване;
  • На обезсилените удостоверения за академично признаване;
  • На отказите за академично признаване.

Тяхната цел е да предоставят информация за процедурите по признаване на висше образование, придобито в чужбина. Според служебното правителство отделната проверка във всеки един от тези регистри създава административна тежест, както и риск от пропуски. Създаването на единен регистър ще допълни и измени действащи разпоредби, като ще се отстранят и някои несъответствия с нормативната уредба в областта на електронното управление.

Част от данните ще бъдат публични, но достъпът до удостоверенията за признаване на висше образование ще бъде индивидуален. Предвижда се такъв да имат и конкретни държавни органи или други лица, които могат да изискват предоставянето на удостоверения, свързани с академичното признаване.

Предполага се, че промените биха улеснили българските и чуждите граждани, както и чужденци с предоставена международна закрила. Също така новите разпоредби ще бъдат от полза и на държавни органи, потенциални работодатели, висши училища, които имат право да получат достоверна информация за съответствието на чуждестранна диплома с изискванията на нормативната уредба на Република България.

Висшето в чужбина – в регистър на МОН

Висшето в чужбина – в регистър на МОН

Част от данните ще бъдат публични, но достъпът до удостоверенията за признаване на висше образование ще е индивидуален