За оставката на министъра на образованието и науката Сергей Игнатов настоя проф. Мирослава Кортенска заради случващото се във фонд „Научни изследвания".
„Хората, които работят във фонда да подадат оставки, министърът също. Веднага да се касират всички резултати и принципно, ясно и прозрачно всичко да се преоцени", настоя Кортенска.

Тя упрекна министъра, че прикрива нередностите във фонда и припомни, че е сигнализирала отдавна. Кортенска смята, че заради разкритията, които е направила срещу нея застанал обръч от ченгета.
Тя каза, че е сигнализирала Европейската комисия и че е изпратила сигнали до парламентарните комисии по корупция, по образование и комисията по човешки права.

Припомняме, Кортенска бе освободена от поста си член на Изпълнителния съвет на фонда и обвинена за финансови злоупотреби. По-рано днес, в коментар по темата, министър Игнатов заяви, че протестиращите учени „Ако знаеха и малко от това, което аз знам, щяха да се почувстват неудобно".

Научната общност в същото време скочи срещу това, че с 14.8 млн. лв. ще бъдат финансирани 95 от общо 1024 кандидатствали проекта. Оценяването е направено от 409 рецензенти, но министърът на образованието има последната дума при определянето на победителите.
Опасенията са, че голяма част от парите ще отидат във фирми и фондации някои, от които свързани с кръга около министъра и шефа на Изпълнителния съвет на фонда Рангел Гюров.

По думите на Кортенска министър Игнатов хвърля кал върху българските учени. „В България министър Игнатов си позволява да нарича научната общност оперета и някои учени от университета - търтеи", изтъкна Кортенска. Тя упрекна министър Игнатов, че по скандала с Фонд „Научни изследвания" той стои като стена и казва, че проблеми няма.

Сериозният въпрос според Кортенска са спекулациите и корупцията в сесия 2012 на фонд „Научни изследвания".
Тя и доц. Руслан Костов от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски" обявиха шефа на фонда Рангел Гюров за псевдоучен. „Жалко е, че хора, занимаващи се с науко-удобна дейност са издигнати на такива отговорни постове", коментира Костов.

Кортенска припомни, че Гюров се е изявявал в медиите по повод земетресението в Перник и безуспешно пророкувал следващи трусове. По думите й това е последователно поведение на социопат, който психира обществото.

Христо Лафчиев упрекна ръководството на фонда, че работи на тъмно, няма прозрачни процедури и каза, че трябва да си луд да не заподозреш корупция.

Гюров, който присъства в София прес на пресконференцията, давана от Кортенска, Костов и Лафчиев, каза, че Кортенска е права, че има корупционни схеми и заяви:
„Точно тя е корупционната схема на фонда и точно заради това беше махната". Рангел Гюров съобщи още, че има заведени дела в Благоевградска окръжна прокуратура, Софийска районна прокуратура и добави, че има много сериозни факти и доказателства срещу Кортенска във връзка с проекти.
„Обещавала е пари на хора, вземала е пари на хора", каза той и уточни, че на пръв поглед се очертавали не по-малко от 20-30 хиляди лева.

Запитан дали ще се оттегли, Рангел Гюров категорично заяви, че скандалът го поражда г-жа Кортенска и че нито той, нито който и да е член на изпълнителния съвет на фонда нямат основания да се оттеглят.

Гюров е категоричен, че конкурсът не може да бъде спрян. Всичко е прозрачно, публикувани са както проектите, така и хората, спечелили проектите. Освен това има процедура за възражение и всеки може да възрази, заяви още Гюров. Според него министър Игнатов няма нищо общо с тази процедура.

В отговор на изразеното пренебрежително отношение към неговите научни постижения и публикации, Гюров заяви, че е станал доктор на науките с жури от 7 човека без нито един против и каза, че е доктор на науките и кандидат на науките в България.