"Идеята за сливане на Стопанската академия в Свищов и Русенския университет е несериозна", коментира бившият ректор на Русенския ВУЗ, предаде Дарик.

Според БНР, протестиращите студенти и докторанти са готови да блокират пътища, за да защитят Стопанската академия.

"Въпросът с бъдещето на Стопанска академия Свищов не е обсъждан в Русенския университет. Министърът на образованието Тодор Танев заяви, че временно може да се спре държавната субсидия на академията и временно тя да стане филиал на университета, но това е несериозно.

Това заяви бившият ректор на русенската алма матер чл.кор. проф. Христо Белоев. "За такива действия трябва да има решение и на Академичния съвет на Русенския университет", допълни той.

Новоизбраният му приемник - проф. Велизара Пенчева заяви, че в стратегията за развитие на висшето образование до 2020 г. се предвиждат сливания на университети, но трябва да има съгласие на Стопанска академия Свищов за такива действия.

Днес в ректората се състоя церемония по официално встъпване в длъжност на новия ректор на Русенския университет. Проф. Христо Белоев предаде ключа и регалиите на наследничката си. Проф. Велизара Пенчева беше избрана вчера със 138 гласа от Общото събрание на висшето училище. Тя е 14 поред ректор и първата жена, която ще управлява университета. До 20 януари трябва да стане ясен екипа, с който ще работи.

По-късно през деня студенти и докторанти от Стопанската академия протестираха срещу идеята на министъра на образованието и науката Тодор Танев да направи тяхното висше училище филиал на Русенския университет. Против това намерение в Свищов тече подписка, а представители на академичната общност и на местната власт заплашиха с гражданско неподчинение.

Нормалната работа на Стопанската академия е затруднена от поредица съдебни дела, в които се оспорва цялата процедура, довела до избора на проф. Теодора Димитрова за ректор през май миналата година. Не е известно кога съдът ще се произнесе дали тя е легитимен ръководител. В тази ситуация висшето училище се управлява от втори временен ректор, назначен от министър Танев.