Департамент "Чуждоезиково обучение" на Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски" получи безусловна пълна акредитация от НАТО, съобщиха от Министерството на отбраната.

Срокът на сертификата на НАТО за безусловна пълна акредитация е 6 години - до 29 ноември 2022 година.

Успешната акредитация е стъпка към издигане на международния авторитет на департамент "Чуждоезиково обучение" (Foreign Languages Department) на Националния военен университет "Васил Левски".

С тази акредитация краткосрочни курсове на департамента могат да бъдат предлагани на държави от инициативата "Партньорство за мир" и техни обучаеми да бъдат субсидирани от НАТО. Вече е планиран курс за обучение на преподаватели от сродни центрове, който ще бъде субсидиран от НАТО и ще се проведе през 2017 г.

Компютърната техника във всички кабинети на департамента е обновена през август 2015 г. с помощта на програмата "Чуждестранна военна помощ" (FMF) на правителството на САЩ.

Учебната литература е по същата програма и се обновява всяка година. Департаментът разполага с повече от 18 000 единици. Това осигурява езиковата подготовка на над 200 обучаеми едновременно на различни нива, включително и на курсанти от Националния военен университет.

През тази година департамент "Чуждоезиково обучение" предлага 16-седмични курсове по общ английски език за четири нива на владеене на езика. Предлагат се 4-седмични курсове за поддържане и развитие на езиковите умения по английски език, също за четири нива.

В департамента има и курсове по специализиран военен английски език за обучение на участници в многонационални операции на НАТО, ЕС и ООН, както и курс за преподаватели по специализиран английски език от страни-членки и страни-партньори на НАТО, който е съвместен проект с Езиковия център Partner Language Training Center Europe (PLTCE) към Европейския център за изследвания в областта на сигурността "Джордж Маршал" в гр. Гармиш Партенкирхен, Германия.

Департамент "Чуждоезиково обучение" на Националния военен университет "В. Левски" е открит на 17 октомври 2007 г. като съвместен проект на Министерството на отбраната на Република България и американското правителство.

От 2007 г. до 2016 г. са обучени над 2600 военнослужещи и цивилни служители. Сред тях са и над 50 чуждестранни обучаеми от Азербайджан, Албания, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Македония, Украйна, Франция и Хърватия.

През септември 2010 г. департаментът е обявен за Център на НАТО за обучение по Английски език по програмата "Партньорство за мир", а през 2011 г. е включен в многонационалния проект по инициативата на НАТО "Интелигентна отбрана" - Tier 1, Project 1.7 - "Individual Training and Education Program (ITEP)", който подпомага образованието и индивидуалната подготовка за постигане на общите стандарти на НАТО.