Университет, който раздава незаконни дипломи. Преподавател, който пише тройки на изпит срещу празни листове. Учебно заведение, чийто годишен финансов отчет е неверен и който проверяващата го Сметна палата отказва да завери.

Това са само три примера за порочни практики във висшето образование в България. Общото между тях е, че станаха публични от началото на 2017-а. Изглежда обаче, че те няма да бъдат последните за годината. Защото ректорът на един университет се готви да защити дисертация, която по всичко личи не е негова.

Редакцията на News.bg получи сигнал (виж тук и тук), в който се описва плагиатство на научен труд с цел получаване на научна степен "Доктор на науките" от ректора на Техническия университет във Варна проф. д-р инж. Росен Николов Василев.

Според информацията, на 28.07.2017 година предстои преподавателят да защити разработката си на тема "Изследване на методите и средствата за повърхностно обработване на материали за дентални импланти". Подозрението обаче е, че тя не е авторска.

Сигналът, подаден от бившия ректор проф. д-р Овид Фархи, както и от един от деканите проф. дтн Николай Минчев, описва схема, която грубо нарушава Закона за развитие на академичния състав в България. News.bg се свърза с проф. Фархи, който потвърди автентичността му.

Според него втора, трета, четвърта и пета глава от дисертацията на настоящия ректор са преписани от друг научен труд - "Изслеване на ефективността на плазмотрон с вихрова стабилизация на дъгата в процеса на плазмено-прахово напластяване" с автор Ивайло Йорданов Неделчев.

"В случая не става дума за ползване на резултати и надграждане над тях, а за 100% буквално преписване", пише в сигнала до министъра.

Сравнение на посочената за оригинална дисертация с автореферата на проф. Росен Василев, който предхожда всяка защита, показва, че цели пасажи и илюстрации се повтарят, без да е цитиран източник.

Съмненията стават още по-основателни, когато се видят кои са научните ръководители на автора Ивайло Неделчев. Единият е именно настоящият ректор, който изглежда е взел труда на собствения си докторант.

Другият е проф. Христо Скулев, който според справка в сайта на университета е част от журито за предстоящата защита. Освен това е написал и становище до журито, в което заявява, че научният труд "отговаря на всички изисквания на Закона за развитие на академичния състав".

Само че в същия за присъждането на титла "Доктор на науките" пише, че "дисертационният труд трябва да съдържа научни или научноприложни резултати, които представляват оригинален принос в науката". Изглежда, че случаят не е такъв. 

Любопитен факт също е, че ректорът Росен Василев е професор в направление "Електротехника, електроника и автоматика", както е видимо от сайта на университета и в което преминава и цялата му научна кариера, но представя дисертация в направление "Технология на машиностроителните материали".

От Министерство на образованието, които са получатели на сигнала, заявиха пред News.bg, че са изпратили писмо до ТУ Варна с изискване на документите по случая. Вероятно това е и причината защитата, която трябваше да се състои днес, да бъде отложена за 8 септември, както е видимо от сайта на университета.

От тук нататък на ход е министерството, което след събиране на информацията по случая може да прецени дали да не я предаде на прокуратурата. А ако се докаже вината на проф. Росен Василев, то той би могъл най-малкото да загуби академичната си длъжност.