В най-желаните столични училища и тази година се извиха опашки за записване в първи клас. Близо 100 родители се наредиха пред 133 СОУ тази сутрин. Още вчера следобед те изготвили списък, но пазят и ред на опашката, редувайки се да дежурят на смени, съобщава БиТиВи.

Точки за прием в първи клас се събират по критерии в училищата. При равен брой точки предимство дава по-предният входящ номер.

Директорката на 133 СОУ Даниела Борисова обясни, че тази година в училището ще бъдат приети 102 първолаци. Те ще бъдат разпределени в четири паралелки.

Директорката намира за нормален интереса на родителите към училището й, защото на всички изпити то показвало добри резултати.

Регионалният инспекторат по образование в София помагал на училищата в организацията на приема в първи клас, уверява Виолета Дърмонева от инспектората.

Около 12 300 щели да са първокласниците в София тази година. Дърмонева припомни, че за класирането на децата, които кандидатстват за прием в първи клас в столицата, е бил въведен един график.