България ще продължи научните си проучвания на Антарктида. Това обеща президентът Росен Плевнелиев на 38-ото съвещание на държавите по Антарктическия договор, започнало в София.

Като домакин държавният глава приветства представителите на 50 страни с добре дошли в "страната на розите, на киселото мляко и на гостоприемните хора".

Президентът използва момента да се похвали, че България е една от малкото страни в Югоизточна Европа, която има собствена научна база на ледения континент. Държавният глава изрази своята убеденост в това, че страните могат да работят само обединени за постигането на общата им цел - развитие на научните изследвания, за устойчиво развитие и за революционни разкрития.

"Нито една нация не би могла да се справи сама с глобалните предизвикателства", убеден е президентът. Той вижда още, че природата непрекъснато ни напомня, че е крайно време да действаме, като променим приоритетите си и да впишем опазването на околната среда в челните места на задачите си. "Не можем да чакаме, да отлагаме, да прехвърляме отговорността на друго правителство", заяви президентът Росен Плевнелиев.

С поглед към Антарктида той изтъкна, че това е единственият континент в света, на който няма военни действия и призова за общи усилия за съхраняването на тази уникална земя.

Събитието уважиха и министърът на външните работи Даниел Митов, на околната среда и водите Ивелина Василева и министърът на туризма Николина Ангелкова.

38-ото съвещание на държавите по Антарктическия договор ще се състои в столицата ни от 1 до 10 юни. В рамките на тези дни над 400 делегати от 50 страни ще поговорят за експедициите, разкритията и опазването на ледения континент. Антарктическият договор е подписан във Вашингтон на 1 декември 1959 г., а неговата задача е да регулира международните отношения на Антарктида.

Страната ни ратифицира договора през 1970 г., а от 1988 г. е пълноправен член в съдружието на държавите по Антарктическия договор.