В Триполи истината, правото и човешките права бяха безогледно потъпкани в един опорочен съдебен процес, зад който стоят финансови пазарлъци и целта да се прикрият истинските причини за възникването на епидемията в Бенгази.

Това се казва в писмо на БАН по повод смъртните присъди на българските медици в Либия, изпратено до чужди научни академии.

В писмото, цитирано от БТА, се отбелязва, че резултатите от научните експертизи и заключенията на редица световноизвестни учени в този политически процес са били безпрецедентно пренебрегнати, а именно те категорично доказват невинността на българките.

Извършеното в Либия е обида за науката, за правовия свят, за съществуването ни като човечество, пишат учените от БАН.
Те призовават чуждите научни организации, а чрез тях и всички учени в света, да изразят своето възмущение пред политиците и държавниците на Либия и да призоват за отмяна на позорните присъди над българските медицински сестри.

Писмото е изпратено до Асоциацията на европейските академии на науките със седалище в Амстердам, до Световния съвет за наука със седалище в Париж, до Националната академия на науките на САЩ, до националните академии на науките на Китай и Монголия, до Асоциацията на академиите на науките от третия свят със седалище в Триест.