От догодина - 2022 г. българите от чужбина ще кандидатстват в наши университети по друг ред, съобщиха от Министерството на образованието.

Повод за писмото им е реакция на евродепутата Ангел Джамбазки, който сигнализира, че българи от Босилеград, Цариброд, Република Молдова и Република Украйна са поставени в неизгодната позиция да избират между правото на обучение и правото на пребиваване.

От ведомството подготвят промени в постановлението за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина. По всяка вероятност една от тях ще бъде свързана с кандидатстването в магистърски програми. Обсъжда се възможността магистратурата да се разглежда като втора степен на висшето образование.

При тези условия статутът, с който хората с български произход, но с чужд паспорт, са влезли в бакалавърска програма на университет в България, ще се признава и за магистърската степен. Тогава без проблем ще могат да продължат висшето си образование в България българите-чужди граждани, придобили право на постоянно пребиваване в нашата страна, обясниха от МОН.

Подготовката на промените е започнала от 15 юли т.г. Предложенията трябва да са готови до 30 ноември т.г. Очаква се новата процедура за кандидатстване на българите от чужбина във висши училища в България да влезе в сила от 2022 г.

През 2021 г. година приемът на чужди граждани с български произход е според действащото правителствено постановление от 1993 г. С промените през 2016 г. в него ясно е записано, че по този ред могат да кандидатстват само българи, които пребивават трайно или постоянно в друга държава. Това изключва възможността от облекченията, предвидени в документа, да се възползват чуждите граждани със статут на постоянно пребиваващи в България, поясняват от просветното ведомство.

Сега кандидатите за висше образование с български произход и с право на постоянно пребиваване могат да избират между две възможности - или да кандидатстват като всички останали български граждани, или да се откажат временно от постоянния си статут, да кандидатстват и ако бъдат приети, отново да поискат право на постоянно пребиваване.

През 2021 г. българите от чужбина за първи път кандидатстваха в български висши училища чрез електронна система, която бе отваряна няколко пъти заради закъснели желаещи. На всяка стъпка от кампанията на кандидат-студентите са изпращани подробни указания и уведомления относно техния статус, като при констатирани несъответствия или липса на документи те са получавали допълнителен срок да ги набавят.

Кандидат-студентите можеха да правят пробни тестове онлайн, така че да бъдат максимално подготвени при провеждането на същинските изпити, обясняват от МОН.