Българи от Босилеград, Цариброд, Република Молдова и Република Украйна са поставени в неизгодната позиция да избират между правото на обучение и правото на пребиваване. За това сигнализира евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Сигналът за дискриминация на сънародниците ни Джамбазки е изпратил до Министерството на образованието и науката, Министерство на външните работи и Държавната агенция за българите в чужбина.

Българските Западни покрайнини са новата златна жила на Сърбия

Българските Западни покрайнини са новата златна жила на Сърбия

Залежите се оценяват на 1 млрд. долара

На наши сънародници от Босилеград, Цариброд, Република Молдова и Република Украйна от българското образователно министерство им е отказано класиране на кандидати за магистърски програми на хора, получили българско гражданство или постоянно пребиваване, в родни висши учебни заведения.

Джамбазки настоява за спешно преформулиране на Постановление № 103/1993 г. за образователната дейност сред българите в чужбина, което е в основата на проблема. Това поставя нашите сънародници от Западните покрайнини и Бесарабия в неизгодно положение.

В ситуация, когато страната ни е в демографска криза, населението се топи, а изтичането на образовани кадри продължава. Нередно да се отблъскват желаещите да останат и да се реализират в България, още повече че те са наши братя, пише Джамбазки.

"А да се принуждават да избират между правото си на обучение и правото на пребиваване в Родината не е в полза на българския национален интерес", пише в сигнала до българските институции.

Той напомня, че българското национално малцинство в Западните покрайнини е неразривно свързано със своето Отечество. Това е причината да е в изолация от сръбската държава и често пъти е обект на неправомерно третиране от нейна страна.

"Въпреки това българщината там не успява да бъде прекършена, а сънародниците ни в Босилеград, Цариброд и селата около тях са пример за достойни българи. Те честват български празници, пазят българските традиции, владеят български език, интересуват се от ставащото в България, а много от тях работят и учат в пределите на нашата Родина. Това важи с пълна сила и за бесарабските българи", пише Джамбазки. Според него лишаването им от правото на последващо обучение в България е недопустимо и е лош сигнал към българите в чужбина, които искат да се реализират у нас.

Получаването на българско гражданство или постоянни лични карти на чужденци не означава, че учащият се е устроил в България и следва да бъде третиран като всеки друг български гражданин в опитите му да продължи обучението си в нашата страна. В икономическо отношение Западните покрайнини са в отчайващо положение и за повечето семейства, изпратили студенти в Родината ни, това е геройство от финансова гледна точка, допълва Джамбазки.

Той настоява за официална проверка на сигнала от българските институции. Иска незабавно да се предприемат действия, които да определят различен ред за прием на отделни български общности и лица, за да бъде предоставена възможност на висшистите, получили отказ за класиране, да кандидатстват на последващи класирания.

От догодина българите от чужбина кандидатстват в университети по нов ред

От догодина българите от чужбина кандидатстват в университети по нов ред

През 2021 г. българите от чужбина за първи път кандидатстваха чрез електронна система