Синдикат "Образование" предлага на финансовото министерство и правителството да се формира временна диференцирана ставка ДДС от 5% за учебници и 7% за книги.

Друго важно стратегическо решение би било намаление на ДДС в размер на 9% за куклени театри и детски представления.

За това настояват от Синдикат "Образование" в своя позиция до медиите. 

По думите им в момента България и Дания са държавите в ЕС с най-малко диференциации по ДДС. Данъчните облекчения могат да бъдат 21 категории и те показват различните приоритети в управлението на държавите. Логично е при ясно дефинирания приоритет образование да се започне с временно намаление на ДДС за някои образователни дейности, отбелязват от синдиката.

Те настояват и за отмяната на такса смет за образователните институции.

Освен това Синдикатът предлага да се приложи диференцирана ставка на ДДС по отношение на образователни и културни дейности, които са фундаментално важни за възраждане на българската просвета и култура.

От Синдикат "Образование" напомнят, че правят регулярни анализи на финансирането на образователната система в България, сравнявайки това финансиране с европейските образователни системи.

В тази връзка те от много години да предлагали на правителството да се вслуша в препоръките на Европейската комисия за финансиране на бранш образование като приоритет, които кореспондират с поне 6% от БВП. Засега българското образование не е достигнало дори 4%.